Sonbaharını ayrı, kışını ayrı sevdiğim Ayvalık’ta neler yapılır? Tost nerede yenir? Nerede kahve içilir? Zeytin nereden alınır? Karadut suyunu en iyi kim yapar? Gezilecek, görülecek yerler nerelerdir? Hepsi bu yazıda…
Ayvalık denilince herkesin aklına Cunda Adası geldiği kesin. Eh balık sezonu da açıldı Cunda’da balık yemeden dönülmez ama bana sorarsanız Ayvalık’ın Macaron Mahallesi’de bir harika.
Sonbaharda gittiğimde ‘Of keşke buraya yerleşsem’ dediğim, kışın sessiz sakin olan, yazın ise kalabalıktan sokaklarında yürünemeyen ama her sokağı da bir şekilde denize çıkan bir mahalle Macaron. İsmini gördüğünüzde ‘Makaron’ diyebilirsiniz ama bazı sokaklarda göreceksiniz Macaron ‘Yazıldığı gibi okunur.’

Şimdi gelelim bu çok övdüğüm ve çılgınca sevdiğim Ayvalık’ta, Cunda’da ve Macaron’da ne yapılır?
Ayvalık denilince ilk akla gelen yiyecekle başlıyorum. Tost. Yıllardır sıkı bir Aşkın tost taraftarı olan ben, bu yıl farklı yerlerde de denemeye karar verip Sürçam tostu keşfettim. Tostları oldukça lezzetli. Mutlaka denenmeli. Ayvalık’ın eskileri de Avşar tost büfesinin muazzam bir Ayvalık tostu yaptığını söylüyorlar. Ben denemedim ama güvenilir bir kaynaktan öğrendim.

‘Peki ya Balık?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ayvalık’ta balık Cunda Balık’ta yenir. Balıkları şahane, mezeleri oldukça leziz, çalışanları da tatlı mı tatlı. Başka bir alternatif ise taze balık almak. Sabah 8’de sahile gelen balıkçılardan taze balık alıp evinizde de yapabilirsiniz. Yalnız hızlı davranmak gerekiyor. Saat biraz geç olduğunda balık maalesef kalmıyor. 🙂
Yukarıdakiler tahmin edeceğiniz gibi klasikler. Günlük yapabileceğiniz ve benim yapmaktan keyif aldığım öneriler ise aşağıda…

Mor Salkım Sokak’ta sabah saatlerini geçirin
Kahvaltı, sabahın ilk çayı ya da sabahın ilk kahvesi için Ahmet abi ve Selma ablanın işlettiği Camlı kahve (Cavlı diye sorsanız da herkes bilir) en uygun yer. Macaron’da Mor Salkım Sokak’ta yer alıyor. Hemen yanındaki fırından kahvaltı için bir şeyler alıp, kahveye gidip oturabilirsiniz. Siz oturur oturmaz hemen zaten zeytininiz ve çayınız gelir. 🙂 Bir de çayın dibini de içmeyi unutturmayan Ahmet abi tarafından siz dur diyene kadar çay gelir masaya biliniz. Kahve söylerseniz yanında limonata ya da karadut suyu ikramdır. Selma abla kendi elleriyle yapıyormuş. Denemeden dönmeyiniz efendim.

Bademli muhallebi yiyin
Aynı sokakta bulunan Mor Salkım Cafe’nin de kahvesi iyidir. Öğlen yemeği için de Mor Salkım Cafe’den ev yemekleri alıp istediğiniz yerde karnınızı doyurabilirsiniz. Mor Salkım Cafe’nin hemen ilerisinde bulunan Macaron Muhallebicisi ise buranın o meşhur bademli muhallebisini yapan en iyi yerdir. Bademli Muhallebi’nin de tadına mutlaka bakın.
Öğleden sonra Şeytan’ın Kahvesi’ne gidin. İster orada isterseniz tam karşısındaki Erşan’ın Kahvesi’nde oturup kahvenizi içerken etraftaki binaların güzelliği karşısında kaybolun.
Yazın gidiyorsanız denize girmek için Badavut sahilini ya da Edremit Körfezi’ni tercih edebilirsiniz. Ayvalıklılar nerede denize gireceklerini rüzgarın durumuna göre belirliyorlarmış. Poyrazda Badavut, Lodosta ise Edremit Körfezi uygun olabilir. 🙂
Cunda’da lokma yiyin
Cunda’ya gidip lokma yemeden dönmemeliyim diyorsanız eğer Lokmacı Saki’nin yüzlerce kişilik kuyruğuna girmeyi göze alıp, lokmasının tadına bakın.

Güler Pastanesi’nde sakızlı kurabiye yiyin
Güler Pastanesi Ayvalık’ın en eski (1946) ve en ünlü pastanesi. Burada sakızlı kurabiye yiyebilir, lor tatlısının tadına bakabilirsiniz.
Ayvalık’a gidip zeytin almadan dönmek doğru olmayacağı için Özgün zeytinciliğe uğrayıp dönmeden önce mutlaka zeytininizi alın. Zeytinyağını ise yerli halktan almalısınız. Esnafa sorup öğrenebilirsiniz.

Çamlık tarafına yürüyüş yapın
Sonbahar aylarında Ayvalık sahilinde yapılan yürüyüşten daha güzeli yok. Sahile gidip, marina tarafına doğru yürüyün. Marinayı geçtikten sonra Çamlık bölgesine girmiş olacaksınız. Sonuna kadar yürüyün. Ara sıra yolun karşısına geçip çamlık içerisinden yürüyün. Yolun sonunda muhteşem bir manzara ile karşılaşacaksınız ve bu deneyimden pişman olmayacaksınız. 🙂 Çamlık dondurmacısında dondurma yiyin. Biraz oturup, gün batımı yaklaşırken gün batımı eşliğinde sahilden geri dönüp manzaranın tadını çıkarın.
Ayvalık’ta mutlaka görülmesi gereken yerler
- Cunda Adası
- Şeytan Softası
- Küçükköy
- Keremköy
- Badavut Sahili
- Taksiyarhis Kilisesi
- Saatli Camii
- Çınarlı Camii
- Ayazma Kilisesi
- Ayvalık’ın tarihi evleri

En önemli tavsiyemi en sona bıraktım. Sokaklara, binaların önüne sadece fotoğraf çektirmek için gitmeyin. Başınızı kaldırıp binaların, evlerin, dükkanların, tarihi evlerin muazzam mimarisini de hafızanıza kaydedin.
Çok özledim 🙂
Sonbahar bitmeden giderseniz benim yerime de gezin, sonbaharın tadını çıkarın olur mu?
🙂