Ressamların İlham Kaynağı Bastei Köprüsü

0
113

28 Eylül 2019

Dresden’de kaldığım Intercity Hotel’de uyanmış kahvaltımı yapmıştım. Prag’a akşam dönecektim ve koca bir gün benimdi. Dresden’de göreceğim her yeri de gördüğüm için, yine şehir içinde vakit geçirmek istemedim. Dresden’e bir saat mesafedeki Bastei Bridge ilk hedefimdi.

Dresden’de gezilecek yerler hakkında bilgi almak için “DRESDEN” yazıma göz atabilirsiniz.

Bastei Köprüsü

Bastei Köprüsü Nerede?

Sakson İsviçre Ulusal Parkı içerisinde yer alan köprü 1800’lü yıllarda, önce ahşap olarak yapılıyor. Çürüyüp halk için tehlikeli bir hal almaya  başlayınca da 1851’de şu andaki haline getiriliyor. 76 metre uzunluğunda ve 40 metre yüksekliğinde olan köprü  üzerinden 170  yıl geçmesine rağmen hala ilk günkü gibi…

Elbe Nehri

Bastei Köprüsü’ne nasıl gidilir?

Ben arabayla gittim. Dresden Bastei arası yaklaşık 50 km. kadar ve 1 saat sürüyor.  İsterseniz araba kiralayabileceğiniz gibi Dresden’den hareket eden teknelerle de Elbe Nehri’nden bölgeye ulaşmanız mümkün…

Bastei Köprüsü’nün özelliği nedir?

Buranın bir diğer özelliği de “Ressamlar Yolu” olması. “Malerweg” yani “sanatçılar yolu” olarak bilinmesinin sebebi ise manzaranın bir çok ressama ilham kaynağı olması. Caspar David Friedrich’ten Canaletto’ya; İsviçreli, Alman hatta İtalyan ressamlar bu yoldaki panoramik manzaraları kullanarak önemli eserlere imza atıyorlar…

Peki, Almanya sınırlarında olup İsviçre’ye 800 küsur kilometre uzaklıkta bulunan bir bölgeye neden İsviçre Saksonyası deniyor?

1700’lü yıllarda iki İsviçreli sanatçı, Dresden Sanat Akademisi’nde çalışmaya başlıyor. Çevrede yaptıkları geziler sırasında da bu bölgedeki kum taşı oluşumları kendi ülkelerindeki Jura Bölgesini anımsatıyor ve yakınlarına yazdıkları mektuplarda buradan özellikle “Saksonya İsviçre’si” olarak bahsediyorlar.  Sonrasında çeşitli basın organlarında da bu ifade kullanılmaya başlanınca giderek popüler bir hale geliyor ve yol yeniden kurgulanarak 112 km’lik bir parkur oluşturuluyor. 1990’da milli park haline getirilen bölge; muhteşem manzarasıyla ressamlara ilham kaynağı olmaya devam ederken, doğa sporuyla uğraşan, trekking ve kaya tırmanışı yapan sporcuların da ilgi odağı haline gelmiş durumda.

Burayı gidilecekler listeme yazmış ama fotoğraflarına hiç bakmamıştım. Dolayısıyla yine ve yeniden neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Şuursuzca trekking yollarında yürürken birden karşımda o devasa kayaları sonrasında da köprüyü görüp büyülenmiştim.

O tarafa da yürüyeyim, bu taraftan da fotoğraf çekeyim çılgınlığı içerisinde bir süre sonra hem yorulmuş hem de acıkmıştım. Sandviç ve bira alabileceğiniz minik büfeler olduğu gibi biraz daha kalifiye bir şeyler yemek isterseniz bir restoranı da mevcut ama ben sandviç ve bira eşliğinde dinlenip fazla da zaman kaybetmeden yola devam ettim.

Bir sonraki hedefim bu romantizmden bir hayli uzak hisler doğuracak, daha gerçek ve acı bir yapıydı…

Sonnenstein Euthanasia Centre

Sonnenstein Euthanasia Centre nerede?

Sonnenstein Ötenazi Kliniği, Bastei Köprüsü’ne yarım saatlik mesafede Pirna denilen bir bölgede yer alıyor. Sonnenstein Kalesi’nde bulunan Nazi ötenazi veya imha merkezi olarak biliniyor. 1940-41 yılları arasında tam 15.000 kişiyi yok etmek için kullanılmış. 1901 – 39 yılları arasında akıl hastanesi olarak hizmet veren tesis, 39’da kapatılıyor. 1940’da içerisine gaz odaları, bacalar vs. eklenerek;  özellikle özürlü insanların birer kobay gibi kullanıldıktan sonra sistematik bir şekilde yok edilmeleri sağlanıyormuş… 41’de Naziler, tüm izlerini silerek bu binayı terk ediyorlar.

Ardından Doğu Almanya buranın bodrum katlarını arşiv olarak kullanıyor.

1990 sonrası ise; duvar yıkılıp Almanya birleşince burası gün yüzüne çıkarılıyor. Şu an insanlık suçlarının bir kanıtı olarak bir nevi anıt müze olarak ziyaret edilebiliyor.

Açıkçası; o soğuk, rutubetli koridorlarda yürümek, o fotoğrafları, o ölen kişilerin isimlerini görmek beni hayli etkiledi…

Sabah depoladığım oksijenden ve o enerjiden neredeyse eser kalmadan bir üçüncü hedefe doğru ilerlemeye başladım.

Memorial Bautzner Street

Memorial Bautzner Street

Burası soğuk savaş zamanında Rusların kullandığı bir hapishane. Sosyalizm karşıtı olduğunu düşündükleri herkesi tutuklayarak burada hapsediyorlarmış. Şu an kendisini diktatörlüklerin nedenlerini, ideolojisini, yapılarını ve sonuçlarını açıklamaya adamış bir eğitim merkezi gibi kullanılmakla birlikte müze olarak da ziyaret edilebiliyor.

Memorial Bautzner Street nerede?

Dresden’de, merkeze arabayla 12 dakika mesafede bir yerde bulunan müzeyi gezerken en çok etkilendiğim şey, o ana kadar Nazilerin yani faşizmin sonuçlarına şahit olmakla birlikte Sosyalizmin de aşağıda kalmamış olmasıydı… ve hemen Prag’da gezdiğim Sosyalizm Müzesi’nde devasa Karl Marx heykelinin yanına yazılmış o 3 sözcük geldi gözümün önüne….

DREAM REALTY NIGHTMARE

Rüya Gerçek Kabus

Prag hakkında merak ettiğiniz her şey burada!

İnsanlık, hangi ideolojiye inanırsa inansın bir şekilde onu kötüleştirmenin, kabusa çevirmenin yolunu buluyor… Gerçekten dünyaya gelmiş en kötü canlı türü olabiliriz…

Ve Dresden’e yolunuzu düşürür, bir gün de şehir merkezi dışındaki yerleri gezeyim derseniz; benim kişisel tavsiyem, Bastei Körüsü’nü sona bırakmanız olur. Her ne olursa olsun “romantizm”e daha çok vakit ayırmalısınız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here