Kapadokya Gezi Rehberi | Görülmesi Gereken Yerler

0
494

Gider gitmez vurulduğum Kapadokya aslında Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış geniş bir bölge. Kapadokya bölgesi bundan 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı’nın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların zamanla yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılması ile ortaya çıkmış. Oluşan şekillere ise Peribacaları denmeye başlamış. Bu oluşumlar orada yaşayanlar tarafından ev, kilise ya da sığınak olarak kullanılmaya başlamış. Tüm dünyadan turistlerin de ilgisini fazlasıyla çeken Kapadokya’da gezilecek yerler nereler? Nerede kalınır? Ne yenir? Detaylarıyla burada bulabilirsiniz.

Kapadokya’da gezilecek yerler

Göreme

Göreme’de sabah hava aydınlanmadan seyir tepesine gidip balonların yükselişini izlemek benim favorim. Bunu izlemenin en güzel yeri ise Sunset Point. Bambaşka bir deneyim.  Sabah 5 gibi hazırlanmaya başlayan balonlar güneş doğmadan yükselmeye başlıyor. 2 saat kadar devam ediyor.

Bu muhteşem gösteriyi izledikten sonra Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi ve Güvencinlik Vadisi’ni görebilirsiniz.

Göreme

Uçhisar

Uçhisar Kapadokya’nın en yüksek noktası. Kapadokya’yı panoramik olarak görmek isterseniz Uçhisar’a mutlaka gitmelisiniz. Uçhisar Kalesi’nin en tepesinden Ortahisar’dan Erciyes’e kadar büyük bir alanı izleyebilirsiniz.

Avanos

Göreme’den Avanos’a giderken yol üzerinde Zelve yakınlarında Paşabağ’ı göreceksiniz. Burada şapkalı Peri Bacası oluşumlarını görebilirsiniz. Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Devrent Vadisi

Devrent Vadisi aslında Hayal Vadisi olarak biliniyor ve Avanos’ta yer alıyor. Burada bulunan Peribacaları hayvan ve insan şekillerine benzetiliyor. Hatta belki okul kitaplarından hatırlarsınız bir deveye benzetilen peribacası vardır. İş o deve şeklindeki peribacası da Devrent Vadisi’nde yer alıyor.

Çavuşin Köyü

Çavuşin Göreme’ye 2 kilometre kadar uzaklıkta. Bölgenin en eski yerleşim yeri. Hala peri bacası oluşumlarında yaşayanlar var. Köyün en eski yapısı ise Vaftizci Yahya Kilisesi.

Güray Müzesi

Kapadokya’ya gidip çömlek yapmadan dönmem diyorsanız Güray Müzesi tam size göre. Burada isterseniz seramik alabilir, isterseniz kendiniz çömlek yapıp evinize götürebilirsiniz. Hem müze hem de Kapadokya’nın en büyük imalat ve satış atölyesi olan Güral Müzesi iki katlı oyma bir yeraltı şehri görünümünde.

Ürgüp

Üç Güzeller

Ürgüp’ü Ürgüp yapan bence Üç Güzeller. Ayrıca Kapadokya’nın da simgesi. İki büyük, bir küçük Peribacasından oluşan Üç Güzeller aynı zamanda dünyanın da en ünlüleri.

Ortahisar

Ortahisar Kalesi’nin Bizans döneminde yapıldığı söyleniyor. Kaleye tırmanarak zirveye çıkmayı başarabilirseniz çok iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Zelve

Paşabağ’a 1 kilometre uzaklıktaki Zelve üç vadiden oluşuyor. Peribacalarının da en yoğun olduğu yer.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi’ni mutlaka görmelisiniz. Ancak bilmeniz gereken bir şey var o da vadiye inerken 400 basamaklı bir merdivenden iniyorsunuz. Tabi tekrar yukarıya çıkabilmeniz için 400 basamağı çıkmanız gerekiyor. J Müthiş bir deneyim. Vadiye indiğinizde sola doğru yürüyüşe başlarsanız kayaların içine oyulmuş kiliseleri sırasıyla görebilirsiniz. Biraz ilerledikten sonra mola vermek isterseniz içerisinde, Melendiz Çayı’nın gürül gürül aktığı bir noktada gözlemeci bile bulunuyor.

Yeraltı Şehirleri

Görmeniz gereken yeraltı şehirlerinin başında Kaymaklı ve Derinkuyu geliyor. Yeraltı şehirlerinin için oldukça dar ve alçak olduğu içerisinde ilerlemek biraz zor. Eğer tur grubu yoksa rahat rahat istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ancak tur grubu varsa mecburen kalabalığı beklemek zorunda kalabilirsiniz. Kapalı alan korkunuz ya da nefes darlığı, astım gibi rahatsızlıklarınız varsa benim tavsiyem biraz ilerleyip daralmadan geri dönmeniz.

Kapadokya’da ne yenir?

Kapadokya Testi Kebabı – Testi kebabının en iyi lezzetini bulacağınız yer Uçhisar’da yer alan Millocal Restaurant. Burada yapılan kebabın içerisinde sadece parça et, sarımsak, soğan ve tuz konuluyor. Ayrıca yaprak sarma, ve zerdeli pilav ve ayva dolmasının tadına bakabilirsiniz.

Kapadokya’da nerede kalınır?

Biz gitmeden önce herhangi bir kalacak yer ayarlamamıştık ve otellerdeki doluluktan dolayı yer bulmak için çok dolaşmıştık. Gecenin ilerleyen saatlerinde Göreme’de Star Cave Hotel’de boş oda bulduk ve hemen yerleştik. Otel olan Peribacaları’nda kalmak istemiyorsanız standart oteller de bulabilirsiniz.

Kaç gün kalınır?

Doya doya gezmek istiyorsanız bence Kapadokya’da 5 gün yeterli. Ancak çok vaktiniz yoksa ve araba kullanmayı biliyorsanız 3 günde bile her yeri görebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here