Tarsus Gezi Rehberi | Tarsus’ta Gezilecek Yerler | Şahmaran Efsanesi

0
132

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tarsus, Adana ve Mersin arasında yer alıyor. Kültürel zenginliğine rağmen turistik açıdan pek ilgi görmeyen Tarsus 6 bin yıllık bir tarihe sahip. Geçtiğimiz yıl Mersin seyahatimizden sonra Adana’ya geçerken uğramıştık bu güzel ilçeye. Aslında çok vaktimiz yoktu. Saat geç olduğu için görmek istediğimiz yerlerden bazıları kapanmıştı.

Bedestenleri, camileri, mağaraları ve efsaneleriyle Tarsaus’ta gezilecek yerler listemiz aşağıda.

Tarsus gezilecek yerler

St. Paul Kilisesi

Tarihte büyük öneme sahip olan St. Paul Kilisesi, İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Paul adına yaptırılmış. Günümüzde müze olarak hizmet veren kilise Tarsus’a gelince görülmesi gereken yerlerin  başında yer alıyor. Haftanın 7 günü açık ve müze kart geçerli.

St. Paul Kuyusu

St. Paul’un evi olarak kabul edilen bir avluda yer alan kuyunun suyu yaz-kış hiç kesilmiyormuş. Derinliği 38 metre olan St. Paul Kuyusu’nun çapı ise ortalama 1.15 metre. UNESCO Dünya Miras Listesine aday gösterilen yapılardan biri olan kuyu haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.

Kırk Kaşık Bedesteni

Ulu Caminin yanıbaşında yer alan Kırk Kaşık Bedesteni, Ramazanoğulları Beyliğinden Piri Paşanın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmış. 1579 yılında inşa edilen bedesten cumhuriyetten sonra kapalı çarşı olarak kullanılmaya başlamış. İsmini ise yapının dış cephesindeki kaşık süslemelerinden alıyor. İçeri girdiğinizde pek çok hediyelik eşya dükkanı göreceksiniz. Bunların hemen hemen hepsinde de Tarsus’un efsanesi Şahmeran figürlü şallar, tabaklar, bardaklar ve takılar bulabilirsiniz. İçerideki kahveden de mutlaka kahve içmenizi tavsiye ederim. J Bedesten haftanın her günü saat 20.00’ye kadar açık.

Ulu Camii

Piri Mehmet Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan Camii 1579 yılında inşa edilmiş. Tamamı kesme taştan oluşan Camii, dikdörtgen tek bir minareye sahip.

Şahmeran Hamamı

Yılanların şahı Şahmeran’ın  hamamda öldürüldüğü söylenir. Ramazanoğulları tarafından yaptırılmış olan hamam Romalılardan kalma bir temel üzerine inşa edilmiş. Türk hamamlarının tüm özelliklerini taşıyan hamam restore edilerek 1990 yılında hizmet vermeye başlamış.

Şahmeran Efsanesi

Binlerce yıl önce Tarsus’ta yedi katlı yeraltında yaşayan yılanlar varmış. Maran denen bu yılanlar barış içinde yaşarlarmış. Maranların kraliçesine ise Şahmaran denilirmiş. Genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran’ı efsaneye göre ilk gören insan Cemşab’mış. Odun satan fakir bir ailenin oğlu olan Cemşab ve arkadaşları bir gün bir mağara keşfederler. Mağara bal doludur. Balı çıkarmak için aşağıya inen Cemşab, arkadaşları tarafından orada bırakılmış. Arkadaşları tarafından yalnız bırakıldığını anlayan Cemşab ise mağarada bir delik görmüş. Cebinde bulunan bıçak ile deliği büyüten Cemşab eşi benzeri olmayan bir bahçe görmüş. Bahçede daha önce hiç görmediği çiçekler, havuz ve pek çok yılan varmış.

Uzun yıllar burada yaşayan Cemşab, Şahmaran’ın güveninin kazanmış. Yıllar sonra ailesini çok özlemiş ve gitmek için yalvarmış. Bunun üzerine Şahmaran ondan yerini kimseye söylememesi için söz vermesini istemiş. Cemşab ise sözünü tutup uzun yıllar Şahmaran’ın yerini kimseye söylememiş. Bir gün ülkenin padişahı hastalanmış ve ülkenin veziri hastalığın çaresinin Şahmaran’ın etini yemek olduğunu söylemiş. Cemşab ise kuyunun yerini söylemeye zorlanmış. Mecbur kalıp kuyunun yerini gösterince Şahmaran bulunup dışarı çıkarılmış. Cemşab’ı gören Şahmeran: ‘Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu vezire için, etimi de Padişah’a yedir.’ Demiş. Böylece vezir ölmüş, Padişah Cemşab’ı veziri yapmış. Efsanenin asıl efsanesine göre ise Şahmaran’ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmiyor.  Şahmaran’ın öldürüldüğünü yılanların öğreneceği gün ise Tarsus’un istila edileceği rivayet ediliyor.

Danyal Peygamberin mezarı

Danyal Peygamber, Türkiye’de kabri bulunan tek peygamber olarak biliniyor. Tarsus’un önemli yapılarından biri olan mezar haftanın 7 günü ziyarete açık.

Tarihi Tarsus Evleri

Kerpiç, ahşap ve taştan oluşan evler Tarsus’un tarihini tam olarak yansıtıyor. İki kattan oluşan tarihi evler Türk mimarisinin en temel özelliği olan avlularla süslenmiş. 300’e yakını tescillenen evlerin alt katları yüksek tutulmuş.

Yedi Uyurlar Mağarası

Tarsus’a 14 km uzaklıkta yer alan Dedeler köyünde bulunan Eshab-ı Kehf Mağarası Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor. 15 basamaklı bir merdivenle inilen mağaranın içerisinde 4 mezar yer alıyor. Burada yatakların ise Tozkoparan Müfrezesinden şehitler olduğu söyleniyor.

Tarsus nerede, nasıl gidilir?

Tarsus, Mersin’e 30, Adana’ya ise 35 km uzaklıkta yer alıyor. En yakın havalimanı ise Adana Şakirpaşa Havalimanı. Tarsus’a Adana ve Mersin’den gitmek isteyenler için en pratik yolculuk tren yolculuğu.

Mutlaka yapmanız gerekenler

  • Kırkkaşık Bedesteni‘nde kahve içmek.
  • Şahmeran baskılı herhangi bir şey almak.
  • Tarsus Kervan Humus’a gidip humus yemek.
  • Tarihi Tarsus sokaklarını gezmek.
  • Tarsus Yıldırım Kuruyemiş‘e uğrayıp tuzlu kabuklu fındık almak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here